Редица билки, някои от които използваме и като подправки, имат потенциал, простиращ се много по-широко от сферата, в която ги използваме. Богатият на биологично активни вещества състав на някои от тях може да се използва за овладяване и подпомагане лечението на редица хронични възпалителни заболявания, включително акне.
 
Много растителни видове са известни като източник на органични вещества, подобряващи структурата и вида на кожата. По отношение на акнето много добре проучени са 6 билки, на които всеки човек в нужда може да се довери, за да държи кожните зачервявания и емоционалното притеснение настрана.
 
Босилек
Той притежава силно астрингиращо (стягащо тъканите) действие, с което подпомага свиването на порите и намаляването на кожната секреция в засегнатите от акне зони. Освен това улеснява очистването на кожата от събраните по повърхността ѝ замърсители и действа като естествен антисептик, много по-безопасен от алкохола, използван в повечето продукти срещу акне. Босилек може да се включва безопасно в състава на маските, които се ползват при лечение на акне за подсилване на ефекта им.
 
Лайка
Тя се счита за билката с най-мощно почистващо кожата действие. Именно почистването на кожата на лицето е първостепенната мярка както за допълващо лечение на акнето, така и за превенция на обострянето му. Препоръчва се при акне лайката да се използва в комбинация с продукти, съдържащи растителни масла или глина, които формират защитно покритие върху кожата и удължават действието на лайката. 
 
Здравец
Той е най-ефективен за случаите, когато акнето е провокирано от често запушване на порите от добре познатите черни точки. Маслото от здравец забавя производството на себум от кожните жлези, който е основен виновник за запушването на порите. В допълнение маслото от здравец забавя процесите на стареене на кожата.
 
Хибискус (Каркаде)
Известен и като природния ботокс, хибискусът действа много добре не само за почистване и формиране на защитно покритие върху акнетичната кожа, но и за поддържане на еластичността и гладкостта ѝ. В дългосрочен план това действие може да предпази от негативните последствия от акнето, свързани с нарушаване външния вид на кожата.
 
NEWS_MORE_BOX
 
Лавандула
Това е природното решение номер 1 в случаите на зачервяване на кожата и нужда от успокояване и намаляване на раздразнението ѝ. Така продуктите, съдържащи лавандула, може да се прилагат като завършек на усилията за оптимална грижа за кожата при акне и възпаление. Като допълнителна полза лавандулата има и успокояващ сетивата ефект, т.е. внася своеобразен дзен момент в борбата с акнето.
 
Обострянето на акнето е неприятно състояние, което обаче невинаги налага използването на лекарствени средства за лечение. Суперсилите на природните продукти може да оказат напълно съизмерима подкрепа при превенция и лечение на акне във всяка възраст, при това без да крият рискове от допълнително раздразнение на кожата.