Хранене и диета при акне: Какво да избягваме ?

Отдавна не сте в пубертета и старателно почиствате кожата си с различни продукти, но въпреки това имате гнойни пъпки по тялото, което ви създава дискомфорт и не може да откриете причината?

Проучванията доказват, че предхождащите фактори за поява на акне са големината на мастните жлези, повишената хормонална активност, хормоналният дисбаланс, възпаления и изкуствени добавки. Но в последно време се поставя акцент и върху ролята на храненето и диетата във връзка с появата на акне по тялото.

В тази статия ще обърнем внимание на храните, тяхното влияние върху състоянието на кожата, както и кои храни провокират появата на акне. Ще разгледаме и към каква диета да се придържате, за да нямате проблемна кожа.

Как храненето влияе на акнето

Една от причините начинът, по който се храним да влияе върху появата на акне, са хормоните. Доста храни въздействат върху образуването и секрецията на хормони в организма чрез техния състав. При хормонален дисбаланс в организма, това се отразява и на кожата. Пример за това е появата на акне при консумация на прекомерни количества млечни продукти. Млякото повишава инсулина в тялото, а той променя хормоните. За по-подробна информация относно причините и симптомите за поява на акне прочетете статията ни по темата.

Другият фактор е гликемичният индекс - той определя как дадена храна въздейства върху нивата на глюкоза в кръвта. Храните с висок гликемичен индекс повишават кръвната захар, а тези с нисък - я понижават. Именно консумацията на много сладко (храни с висок гликемичен индекс) се счита за една от основните причини за поява на акне.

Вероятно е интернационалната кухня и смяната климата да повлияят върху състоянието на кожата ви. След пребиваване в чужда държава, където се консумира храна, различна от обичайната, при много хора се наблюдава поява на акне.

Как да се храним, когато имаме акне

Когато забележите поява на акне по кожата си, без друга обективна причина, най-правилното нещо, което може да направите, е да се обърнете към дерматолог. Това е важна стъпка, която трябва да предприемете навреме, преди проблемът да се влоши и да се наложи по-сериозно лечение. Специалистът ще назначи нужните изследвания, за да установи каква е причината. Ако се окаже в храната, няма как да знаете коя точно е виновна за появата на акне, затова започнете да изключвате възможните една по една от менюто си. Така ще установите коя от изброените по-долу храни е виновна за появата на акне.
как да се храним акне


Кои храни да избягваме при акне

Храните, които е добре да избягвате при поява на акне, са полуфабрикатите, храните с висока масленост и тези с висок гликемичен индекс. Като например:

Ограничете сладкото

Ако сте почитатели на сладките изделия и трудно устоявате на апетита си към тях, не е нужно да ги спрете изцяло, стига да вземете мерки навреме. Затова решението е или да намерите здравословни заместители на продуктите, които харесвате, или да намалите консумацията им. Ако забележите промяна в състоянието на акнето в рамките на 2-3 дни, тогава вашето тяло реагира на храните с висок гликемичен индекс.

сладко

Не пийте газирани напитки и сокове

В газираните напитки и натуралните сокове от магазина има повече добавена захар отколкото в някои сладки изделия. Освен захар те съдържат и киселини, оцветители и консерванти, които могат да доведат до поява на акне. Причината е, че изкуствените съставки в газираните напитки и соковете забавят усвояването на храната, което може да допринесе за поява на акне.

Избягвайте храни с висок гликемичен индекс

Консумацията на храни с висок гликемичен индекс повишава кръвната захар. Това от своя страна стимулира мастната секреция, отговорна за възпалението на кожата и поява на акне. Пример за такива храни са:

ядки

Намалете консумацията на млечни продукти

Избягвайте да се храните с млечни храни и продукти, защото те може да са причина за появата на акне, особено когато купувате сирене, кисело мляко, извара, кашкавал от магазина. Това е така, защото много млекодайни животни се третират с препарати на хормонална основа, за да дават повече мляко. По този начин състава на мляко се променя, като дава отражение върху нивата на инсулина, чиито високи стойности са сред причините за поява на акне.

Забравете за така наречената бърза храна

Споменавайки различната храна и начинът ѝ на приготвяне, е важно да се отбележи разграничението между домашната храна и тази, приготвена навън. За да може предлагането да отговаря на търсенето и за да бъде по-евтино, много заведения за бързо хранене предлагат в менюто си полуфабрикати или полузамразени храни.

бърза храна

Хранителните продукти за бързо хранене, като бургери, пици, хотдог, пържени картофи, газирани напитки и млечни шейкове, са основата на типичната западна диета и могат да увеличат риска от акне.

За да бъдат съхранени за по-дълго време, да не губят цвета и вкуса си, в полуфабрикатите се добавят така познатите Е-та. Това са консерванти, подобрители и овкусители. Тези изкуствени заместители не могат да бъдат преработени правилно от организма, натрупват се в тялото, което може да предизвика поява на акне.

Заместители на забранените при акне храни

За да не се лишавате от всичко, все пак има и известни заместители на някои от любимите ви храни.

Вместо мляко и сирене, може да ядете:

Сладките храни могат да се заменят с:

плодове

За да избегнете храните с висок гликемичен индекс, заместете варивата с:

Каква диета да спазваме, за да помогнем на кожата си

Появата на акне не е еднозначна. Тя може да бъде повлияна от редица други фактори освен храненето, така че не лишавайте организма си от храна. Гладуването не е добра алтернатива и води до по-сериозни проблеми от акнето. Но правилното хранене и здравословната диета могат да ви помогнат, ако кожата ви е по-чувствителна и реагира на определени хранителни продукти.

  1. Изгответе диета, в която приемът ви на храни с висок гликемичен индекс е драстично намален. Стремете се да консумирате храни с нисък до среден гликемичен индекс, а именно от 0-50 до 50-75. Тези храни освобождават захарите по-бавно и кожата ви няма да реагира остро чрез поява на акне.
  2. Включете в менюто си храни, богати на Омега 3, за да намалите появата на акне. Тези храни са едновременно с положителен ефект върху кожата и нисък гликемичен индекс. С богато съдържание на Омега 3 мастни киселини са следните храни: орехи; риба; рибено масло; яйца; бобови култури; тиква и ленено семе.
  3. Набавяйте си достатъчно количество антиоксиданти. Те са важни за противовъзпалителното действие на кожата. Уверете се, че приемате достатъчно витамин А, C, D и Е. Това са естествени антиоксиданти, поддържащи хормоните в баланс. Много от тези витамини се съдържат в плодовете и зеленчуците. Добре известно е, че витамин Е има пряка връзка с подхранването на кожата, така че неговият прием би имал благоприятен ефект, ако страдате от акне.
  4. Цинк. Последното нещо, което е препоръчително при акне, що се отнася до хранене, е цинкът. Той е отговорен за намаляването на възпалителните процеси и освен това се бори с кожните бактерии, които предизвикват акне. Включването на цинк във вашата диета би имало положително въздействие върху всички процеси във вашия организъм, включително кожата.

Заключение:
Тази статия имаше за цел да намери и обясни връзките между храната и акнето. Да покаже кои храни да ограничите и кои да избягвате, ако искате да се отървете от гнойните пъпки. Разгледани са и възможните алтернативи за здравословно хранене, които биха се отразили положително върху вашата кожа, намалявайки риска от поява на акне. За повече интересни статии може да посетите нашия блог.

Други подходящи продукти
Вашите избрани продукти 0
(или x)
- +
Премахнете
да Не
Липсват избрани продукти за вас : време е за действие!