Правилният подход за лечение на акне

Голям процент от страдащите от акне са твърдо убедени, че основните причини за появата на пъпки са генът, даден от родителите ни и небалансираните хормони в тялото. Причините за това мислене са две:

  1. Дерматологичната школа, разпространяваща убедително идеята, че храната и начина на живот нямат нищо общо с появата на акне и изтъкваща още по-убедително, че зад проблема седят три основни причини: хормонални проблеми, наследство и запушени пори.
  2. Чакане проблема да се реши от само себе си. Да, точно така. Много от хората не са готови да се вземат в ръце и да направят няколко сериозни промени в живота си. Нетърпеливи са и очакват моменти резултати, взимайки някакво чудотворно хапче, препоръчано от някой човек от въпросната горна школа.

Ако трябва да сме болезнено откровени, няма начин да премахнете акнето без да обърнете диетата и навиците си на 180 (за някои дори повече) градуса. Съжалявам – за добро или лошо това е истината. Ако сте се справили със средно до тежко акне с употребата само на външни кремове – напишете книга, ще станете известни като първия, излекувал се от акне с кремове.

Не ме разбирайте погрешно. Едни от корените на проблема са заложени в генетиката. Но акнето МОЖЕ да бъде спряно, атакувайки други корени, защото генетиката не е единствения от тях.

Човешкият организъм е едно цяло, а кожата е най-големият орган. Кратко и точно казано: лоша кожа = проблеми в организма. Да направим една асоциация с друг кожен проблем – изсъхналата кожа. Когато ви изсъхне кожата по ръцете повечето от вас знаят, че това е вследствие на липса на витамини. Купувайки си вазелин или друг омекотяващ крем, намазвайки проблемните места проблемът ще се редуцира, но доста добре знаем, че с крема не сме направили нищо за атакуването на корените на проблема.

С акнето е абсолютно същото! Закупувайки и прилагайки различни кремове върху кожата може да редуцирате външните симптоми на проблема и с помощта на силния химичен състав в тях да унищожите пъпките. Разбивайки натуралната състояние на кожата (изсушавайки, омазнявайки и прочие, и прочие действия) кремовете третират пъпките. Но какво става, когато ги спрем? Неблагоприятните пъпки се появяват отново, а понякога дори по-силно. Защо е това? Кремовете не атакуват по абсолютно никакъв начин корените на проблема, а начина по-който третират кожата отвън е неестествен и наблагоприятен за нея.

Ето така седят нещата. Имайте предвид, че това НЕ е пълен списък с причинителите на акне и пълен списък с положителните неща, които може да направите против акне.
Задължително следете блога за следващия пост – той ще бъде много важен, защото ще представя пълна диаграма с причините за поява на акне.

Вашият коментар

Filed under Общи

Вашият коментар